tisdag 19 augusti 2014

Vi kommer länge att minnas sommaren 2014



För tio dagar sedan skickade jag in en artikel till insändarsidan i vår lokala tidning om ett ämne som både skrämmer mig och som är angeläget. Det var visserligen inte en renodlad lokal fråga som jag ville uppmärksamma men den berör många människor i vår kommun. Jag hade en god förhoppning om att den skulle publiceras men det har gått ganska många dagar nu så sannolikheten att den kommer med i tidningen är inte längre så stor. 

Artikeln berör många av de flyktingar som kommit hit och den berör många Enköpingsbor som har släkt och vänner i de drabbade områden där hemska övergrepp sker. Medlemmar i den Syrianska församlingen har nästan fördubblats här i Enköping och oron är stor bland dem och också bland många muslimer som kommit hit till Enköping. Därför tyckte jag att det var angeläget att skriva om det och att på lokal nivå ge ett erkännande för den oron som de känner.

Jag publicerar artikeln här nedan.

Vi kommer länge att minnas sommaren 2014, inte bara för det fina vädret här hemma, utan främst för all den död och förtvivlan, de krig och hemskheter som vi kunnat bevittna . I Ukraina, i Nigeria, i Syrien, i Gaza och Israel. Och i Irak.

I Mosul har den extremistiska rörelsen "Islamska staten" ställt de kristna i Mosul inför alternativen; konvertera till islam, betala höga böter eller dö. Och när man flyr tas man ifrån alla sina ägodelar. Detta är en situation som kan associeras till Nazi-tysklands förföljelse av judarna strax innan andra världskriget. Men det är också en situation som väcker smärtsamma minnen av de stora förföljelserna och massakrerna på armenier, assyrier/syrianer och andra kristna grupper i Turkiet och Mellanöstern för hundra år sedan.

Kristendomens vagga är i Mellanöstern. Områden där kristna har levt i årtusenden håller på att rensas. Det som händer i Mellanöstern är därför en mänsklig, religiös och kulturell tragedi.

Det kaos och den anarki som nu råder är grogrund för extremisterna. Hela Irak riskerar att störta ned i kaos, varnar Mladenov, chef för FN:s mission i Irak (UNAMI).
Sverige är och ska vara en aktiv aktör. Vi driver dessa frågor inom EU, och vi ska inte ge upp förrän situationen har verkligen förbättrats. Vi ska ha en fortsatt generös flyktingpolitik så att vi kan ge en fristad åt dem som flyr från krig och förföljelse.

Sverige och Västeuropa måste vakna och agera kraftigt, för att vi skall
slippa återuppleva historien. De goda krafternas passivitet är lika allvarlig som de onda krafternas agerande.

Vi behöver förenas, oavsett religiös bakgrund, oavsett politisk färg - och gemensamt ropa: Nu får det vara nog!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Mitt foto
Enköping, Mälardalen, Sweden