torsdag 17 januari 2013

Hundgöra????

Rut är orättvis, kunde man läsa i Enköpings posten den 3 januari i år.

 Sällan har väl ” vi och dom där andra” framförts gladare och öppnare än i riksdagsledamoten Staffan Angers (M) debattinlägg. (EP 21 december) under den hurtiga rubriken ”Låt rut göra julen fröjdefull”.



Han uppmanar alltså till ökad användande av rut-avdraget så ”människorna” får minskad julstress och en skönare jul.

Men de som kommer och julstädar hos de som har råd betala hälften av kostnaden då? Ja de är givetvis folk de också, men tydligen inte ”människor”i behov av en egen nedstressad jul. Nej de ska vara glada att de har jobb, och extra mycket stressjobb till julen önskar Staffan Anger dem. Och förmodligen ska de komma och städa upp under mellandagarna också så ”människorna” som harråd får fira nyår i rena mysiga hem. Ronny Persson


Redan efter att ha läst dessa rader blev jag både häpen över resonemanget och tänkte att jag skulle ge en annan syn på saken än den mycket märkliga uppfattningen som framfördes i insändaren. Jag gjorde inget och tänkte att det kanske knappt vara värt att bevara något så märkligt... 

Den 12/1 skriver Ronny Persson(läs nedan) en ny insändare i Enköpings posten och då är saken klar jag måste säga mitt i detta virrvarr av ofärdiga resonemang.


Avdragen infördes för att smörja högerväljare(EP 12/1)

Alla förstår att företagare anställda söker sig dit pengarna finns. Under2012 pumpades det in lika många miljarder i rut och rot som polisväsendet kostar. Det orättvisa i miljardrullningen är att pengarna ges till de som kan betala hälften själva. Alla de andra människorna då? Håll tyst om dem,uppmanar Reinfeldt. Hans skribenter, exempelvis Henrik von Sydow (M) EP 10 januari,försöker inbilla oss att dessa miljarder bara existerar om de delas ut till potentiella högerväljare.   Tänk om S planer hade införts. Då hade rut-miljarder gått till det snabbt ökade behovet för hemhjälp och vård av åldringar. Då hade rotmiljarderna används för att fortlöpande renovera alla hyreslägenheter i landet. Det skulle ha skapat många fler företag och jobb än reformen nu har gjort. På köpet, slut på slumboende och friskare åldrande.

De gamla svartstäderskorna har trängts undan och städar nu på arbetsplatser. ” Den genomsnittliga rut-arbetaren är en 42-årig svensk kvinna som inte jobbat svart i hushåll tidigare. Det handlar om personer som söker sig till den skattesubventioneraderut-branschen från helt andra områden, till exempel vård- och omsorgssektorn”, uppgav Sveriges Radio P4.

Reinfeldt sjösatte inte rut för att göra jobben vita. Han införde avdragen för att smörja högerväljare, han spelar framgångsrikt på deras bekvämlighet. Dit går våra miljarder nu, hur de fördelas efter en S-valseger får vi veta i april, efter S- kongressen. Till dess kan Reinfeldts skribenter svartmåla S så mycket de har samvete till. Ronny Persson






Efter dessa insändare kunde jag inte längre låta bli att säga emot. Här nedan kommer det långa svaret och efter det det redigerade svaret som stod att läsa i dagens Enköpings Posten 16/1.

Ronny ...tänk om det är tvärtom...

Rut är till för dem som vill arbeta (mitt svar i EP-16/1)

Jag är inte Staffan Angers eller moderat men vän av alliansen.

Som kristdemokrat tycker jag att en viktig del av det sociala ansvaret är möjligheten till arbete. Arbetslösheten är

slöseri med mänskliga resurser. Vårt synsätt är att människor ska kunna arbeta hundra procent av sin förmåga och kunna påverka sin personliga ekonomi.

Ronny Persson skriver i EP (3/1) om Staffan Angers önskan om en nedstressadjul, och att Angers menar att människor ska vara glada över att de har jobb och extra mycket just vid jul. Och förmodligen ska de komma och städa upp under mellandagarna också så människorna som har råd får fira nyår i rena mysiga hem.


Har Ronny Persson funderat på hur många människor som arbetar under helger och mellandagar– läkare, busschaufförer,butiksbiträden, poliser etcetera, eller är det är bara de stackars hushållsarbetande människorna som får jobba i mellandagarna?

Tror inte Ronny Persson att människor är glada över att ha ett jobb? Själv var jag inte ledig i mellandagarna, var det orättvist?

Rut-miljarder som Ronny Persson kallar det har möjliggjort att många människor kan arbeta i stället för att leva på bidrag,fått möjlighet att byta jobb eller starta företag.



De hushållsarbetande själva tycker om sitt arbete som ger stort inflytande över både tider och arbetets utförande. De anser att arbetet är roligt och gillar kundkontakterna. Nästan sex av tio deltidsarbetande bland dem är frivilligt deltidsarbetande. Tyvärr upplever var fjärde hushållsarbetare att andra människor ser ner på deras arbete (pigjobb).

Enligt en studie är mer än en tredjedel av kunderna över 65 år och 61 procent av dem är kvinnor. Det bidrar väl också till ett friskare åldrande, att slippa bryta lårbenet om man skulle tappa balansen på stolen vid fönsterputsning.
Jag tolkar Ronny Persson uttalande (EP 12/1) som negativt till kvinnligt företagande, dit de flesta hemstädbolagen räknas.

Kvinnor ska vara offentligt anställda, för ”hemhjälp och vård av åldringar”. Det som räknas är riktigt företagande inom byggbranschen där pengarna går till byggbolagen eller finns det offentliga byggbolag?

Med fler sysselsatta skapas också resurser för att förstärka samhällsekonomin och därmed värna välfärdssystemen så att de som bäst behöver samhällets stöd också kan får detta. Därför är tillkomsten av nygamla jobb som det som de hushållsarbetande utför, en viktig fördelnings politisk fråga.

--------------------------------------------------------------------------------

 Kommentar....fördjupning

• Mer än var fjärde hushållsarbetare tycker att andra människor ser ner på deras arbete (pigjobb). Läs, Rutavdrag: Föraktet mot ”pigor” kommer från vänster
(DN Publicerad 2012-12-19 )

• Något som kommer högt på listan av positiva saker med att hemarbeta är kundkontakten och möjligheten att själv påverka arbetstider, arbetstidernas förläggning, en övervägande majoritet tycker också att arbetet går att kombinera med familjeliv.
• 78% säger att arbetet var roligare än de trodde innan de började.

• Nästan sex av tio deltidsarbetande bland dem som arbetar inom hushållsnära tjänster är frivilligt deltidsarbetande. Observera orsakerna, att de inte kan eller orkar arbeta mer, har flera arbeten eller är pensionärer.(Ur; Arbetsvillkor och trivsel bland anställda inom hushållsnära tjänster, 2012)




Det har varit svårt att mäta hur många jobb som tillkommit eller blivit vita. Men antalet kunder är idag nära en halv miljon så det borde rimligen röra sig om tusentals arbetstillfällen.
Jag anser att arbetslöshet utgör en riskfaktor för människors hälsa. Arbetet är viktigt ur försörjningssynpunkt men också för självkänslan och för egenmakten, att styra över sitt eget liv. 






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Mitt foto
Enköping, Mälardalen, Sweden